Monday, July 2, 2012

KEMAHUAN VS. KETAATAN.

kemahuan itu kehendak. ketaatan itu patuh. bila kau happens to be in a situation dimana kemahuan kau bercanggah dgn kehendak org tua kau, ape yg kau akan buat? its a normal mankind issue, n the hardest part in life, to decide which way to go. gogogo, gogogo. u got to go...

...

me my self, ive face this kind of situation like thousands of time. n 90% of it, aku patuh pd kehendak ibu ayah, altho deep in my heart, i dont want to do it at all............. bukan nak jd rebellious, cuma, sebagai remaja, dah mula timbul satu perasaan di mana kita rasa kita dh ckup bersedia untuk pilih jalan sendiri...


...


sejujurnya, tak pernah bermain langsung dlm fikiran aku untuk belajar electrical engineering. dulu nak masuk perdagangan, sbb sebelum masuk sekolah teknik, aku ambil sains perdagangan. bio mmg out, otak aku bukan otak menghafal. tak leh pakai punya, konfem. haha. tp ayah tanya kat pakcik, pakcik suruh aku ambil ee. time tu mmg memberontak habis la sbb tak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. tambahan pulak time tu tgh muda remaja, darah panas, asyik nak melawan je, mmg tak mau kalah la kan. cewah, tp last last surrender jugak. dgr jugak ckp ibu ayah walaupun bertelagah. (-.-)

...


pejam celik, pejam celik, 7 tahun dh berlalu, n alhamdulillah, mungkin berkat dr dengar cakap ibu ayah, aku masih mampu bernafas dlm course engineering yg dipelopori oleh kaum adam ni. not strong enough, but stil have the courage to keep living my life and push away those regrets. :) i take it as positive as possible, dgn menggembirakan ibu ayah, Allah will bless our life, right? buat ape yg ibu ayah nak, n at the same time, masih buat lg ape yg aku minat.. 


...


perdangangan no more. hilang dh minat pd accounting ni, tak tahu bila. haha. skrg ni, aku minat baking n sewing. tak pandai pn, tp kalau berpeluang masuk kelas, i want n i will! aku berharap dgn izin-Nya, aku berpeluang utk masuk baking n sewing class, kalau boleh, kelas make up pun nak try jugak. hewhew. mmg lah boleh belajar sendiri, tp kalau berguru, kan lg elok? ada yg tegur salah silap kita, terlebih terkurang kita. 


...


dan engineering, telah pun menjadi separuh dr kehidupan aku skrang. aku jdkan ini sebagai cabaran untuk diri sendiri. like it or not, keep doing what u've start n never, ever, ever look back n regrets cuz its such a waste of time.... dan jangan lupa, bila kita tersepit antara kehendak dan ketaatan, buat lah apa yg korang rasa terbaik utk diri korang... kalau nak teruskan kehendak korang, cari lah jalan yg elok supaya perasaan ibu ayah yg membesarkan kita tu tak terguris, dan kalau ikut cakap ibu ayah, yakin lah bahawa Allah sentiasa bersama hamba-Nya yg taat kepada kedua orang tua nya. takde jalan yg salah, dua dua pilihan pun ada lebih ada kurangnya. yg penting, usaha, dan berdoa pada Allah. Dia tahu apa yg terbaik utk kite. Die tahu kenapa dilembut kan hati kite utk pilih ape yg kite pilih, menjadikan siape kite sekarang. 


...


kalaupun kita dah bersungguh, berdoa, dan masih tak berjaya, pecaya lah, Allah maha tahu apa yg terbaik utk kite, segala yg kita usahakan, doakan, Dia tahu segalanya. jangan disalahkan diri sendiri kerana berani utk mencuba, or kalau korang gagal dgn pilihan ibu bapa, jgn salahkan ibu bapa kalau korang yg xbersungguh mencuba.


....


keep believing, dan jangan putus asa dalam meneruskan hidup ni. you only live once bro, so live it to the fullest! what ever road u taken, do it full hearted!  if u failed, u learned. so takde yg merugikan, kan? cuz if u do nothing, u have lose from the very beginning. :)

cuz baby, ur smile is so beautiful. :)




No comments:

Post a Comment