Monday, November 12, 2012

cerita klinik gigi.

assalamualaikum.. n salam satu malaysia semua



pada yg menyambut perayaan esok, semoga berbahagia bersama family n drive carefully! susah lah faiz nak
datang sini esok.confirm jammed terok. sah sah kene hadap batu cave tu dulu baru dapat dtg rumah aku. haha



so let the story begin...



smalam, aku pegi dentist untuk check gigi bongsu yg menyakitkan ni. as what expected, doctor cakap, my wisdom tooth got no space utk tumbuh. sebab tu die sakit. die cakap, ade 2 choice. 1st, jaga rapi. gargle dgn mouth wash stiap kali lepas makan. n consume ubat. guna berus gigi yg sgt lembut sbb gusi aku sgt sensitive right now. 2nd, which patient selalu pilih, buang je wisdom tooth tu. sbb susah nak jaga... tmbah2 bila gigi tumbuh separuh, so, sisa makanan terselit bawah gums, menyebabkan infection belaku. sebab tu bengkak teruk. and dah ada yellow spot pun dekat gusi aku. die cakap, kalau tak jaga, mungkin akan bernanah teruk. aku cakap pasal ulcers yg non-stop, and tonsil bengkak. die mcm tak de respond sgt. so i thought, dentist cuma tau pasal gigi je.. kemudian aku pegi la klinik biasa.



klinik mesra pinggiran batu caves.



ya Allah, baik gila boleh tak doctor die. baikkkk sgt.. pastu, dapat oral aid 2, ubat gastric satu, and ubat demam as a pain killer satu. total, rm25 je!!! first time in my entire life, bil klinik semurah ni. selalu paling murah pun, rm40. tak pernah lari la. guna student card, rm30. tu pun dpt ubat sama je lebih kurang.



doctor cakap, sebab aku ade asthma, gastric and migrain, pain killer untuk aku terhad. sebab tu dentist and die boleh bg tahap paracetamol je. boleh di consume 2 biji setiap 3 jam bila sakit. doc cakap, sepatutnya aku rujuk pada dentist sebab diorg pakar dalam bab oral infection ni. aku pn cakap la, dentist tu mcm no respond je... mana la sy tau. doctor pun gelak n cakap, takpe its okay. and he explain. tonsils aku nampak merah, mungkin sebab baru shrink.. mmg pun, sebab tekak pedih nak telan mggu lepas. in a mean time, die dh surut la. at that moment, i got no time untuk pegi klinik. pastu doc cakap, die nampak, structure lidah n dinding pipi n gusi aku dah tak sekata. mungkin sebab terlalu byk ulcers, die makan permukaan mulut. ok. meaning, bukan kulit muka aku je la berkawah. dalam mulut pun ada kawah. hahaha. sabar je la. org lain ulcers takde parut. aku bukan main berkawah lg. n masih ada ulcer di bahagian dinding pipi, gusi and bawah lidah. lalala tau dah doc.




doctor ni pun cakap, nampak beberapa yellow spot kat bahagian infected gum. die cakap, mmg normal la awak akan rasa sakit yg sangat tak best. (aku sedikit musykil, ade ke sakit best?haha). aku pun tanya, leher saya, pipi saya, bengkak doc. sakit. ni sebab tonsils infection ke gums infection. die cakap, yup, thats normal when u have oral infection. die akan attack limfa2 bahagian tengkuk, leher, pipi smpai la kesebelah mata. rasa die mmg tak best, saya faham. (doc, doc, doc ni kelakar la guna terms tak best tu. haha).




aku tanya, org cakap, kalau tonsil bengkak, n ulcers, selalunye sebab badan panas. so, org pun selalu la cakap jgn minum air sejuk2. kene minum air panas. but sy baca kat internet, kalau gusi bengkak, tak boleh minum air panas. kene minum air sejuk. mana satu yg sesuai utk sy ye doc?




doc jawab, sebenarnye, baik ulcers, tonsil bengkak, and gusi bengkak, die tak sarankan minum air panas. so aku cakap, suam ke doc? suam sgt pun tidak. he said, it is good if u drink plenty of plain water, and air suhu bilik. sebab, bila adik minum air panas, bahagian luka dalam mulut tu akan melecur, menyebabkan die jadi lagi teruk. so, elakkan minum air terlalu panas n suam. minum air suhu bilik je. sebenarnye bnda ni jadi, sebab suhu mulut panas. so, kenapa nak tambah lg panas. sebab tu, sebagai langkah nk turunkan suhu, minum air sejuk. mungkin mksud die sejuk, sejuk biasa. bukan la ais ketoi2 tu. haha. so kiranya, salah la cara aku selama ni. dok telan air panas, konon igt elok. patut tak baik2 pun. hahaha.




and aku tak sure doc mana satu yg cakap, lepas 5 days kalau tak elok lg, datang balik jumpa dorg. tak sure. dentist kot. haha. yg penting, dentist cakap, lepas gusi susut, boleh dtg balik cek kat die. die nak check, for my case boleh cabut gigi biasa, or kene buat minor oral surgery ke ape tah nama die. aku mintak nak cabut, sebab tak tahan la, tiap tahun 3 4 kali mesti gusi tu bengkak. tp kali ni paling sakit n tak tahan. die gelak je. katanya, wisdom teeth kiri part atas, dah tumbuh semua, tu boleh cabut cara biasa. which cost around rm70-rm100 per teeth. untuk part bawah yg tengah bengkak teruk ni, nampak mcm baru keluar half. so, kalau still ada gusi yg menghalang, cost utk cabut sebatang gigi depends pd ksusahan, mungkin akan cost around rm100-300. or kalau belum tumbuh sepenuhnya, n kene ada minor surgery, mungkin akan cost around rm400-750. but, dentist still tak boleh decide sebab gusi tengah bengkak. die suruh tggu surut dulu. baru dtg balik jumpa die utk ckp pasal buang wisdom tooth.




kalau sakit je, mesti guna duit. mmg boleh pi kerajaan. tp, kalau kat hkl ni. tau tau la. tggu lama satu hal. mcm faiz dulu, die pun buang wisdom tooth 4-4, mmg murah, tp tggu 2 tahun baru settle smua. kau, 2 tahun tu, kalau aku pnjg umur pn, brapa kali aku nak terseksa oi. haha tak sanggup akuuuuuuuuuuuu. aku berdoa, harap gigi ni dah boleh cabut biasa. jgn la smpai 750 tu. please la jangan. sobs.... rasanya, belah kanan ni, tunggu masa je nak bengkak, sebab atas bawah dah lama tumbuh separuh je. moga2 lambat lagi, amin.... kalau dah keje nnt, ade duit sendiri, nak buang sendiri guna duit sendiri je. harap sempat la die bertahan. setengah tahun lagi je. :)



yg penting, i feel much better to be home right now. tadi, nak pegi lawat nenek. dah pegi hospital, but parking penuh.... ramai gila org kat hkl boleh tak. die siap letak cone kat smua tmpat parking. what the hell. tension aku. so, ibu je turun, aku plan nak pegi esok. sebab time tu pun, aku tgh sakit gigi sesangat. kalau jmpa nenek pn smpat salam je agaknya. so by tomorrow, boleh la jumpa nenek yg comel. harap nenek cepat2 keluar wad n sehat hendaknya. amin.




ok dah. bebel byk sangat.



nak gigi ceni. nak nak nak.






No comments:

Post a Comment