Friday, November 9, 2012

kulit oja nampak makin elok, oja pakai ape?

first and foremost, alhamdulillah, sbb proposal dah siappppp n just tunggu my supervisor to give a feedback n betulkan ape2 yg salah. insya Allah by tomorrow dah boleh settle smua, insya Allah.. 



back to the topic, oja nampak lain, nampak berseri, oja pakai ape? haha. (serious face) its overrated, i know, i know. :p ok serious. ehem. (clear throat)



some people are born with absolutely beautiful, flawless skin. u know, the to-die-for-skin. well, im not. i dont belong in that group. never. not even now. (teary eyes) it doesnt mean that aku tak bersyukur dengan ape yg Tuhan bagi, nooo. aku bersyukur sangat2, alhamdulillah sebab i know, lagi ramai yg ada masalah jauh lg teruk... but u know. a girl need what a girl need. i want my pimples to go, forever.... kadang2, bila jerawat batu kat dahi, Ya Allah, tuhan je tau betapa sakitnye nak sujud. kdg2 sampai senget kan kepala sbb pedih sgt. and it affects me emotionally too. to be honest, i feel like crying when people stares at my huge pimples and buat muka kesian. buat muka geli pun ada. im a human. its not a crime to feel sad sometimes, dont i?



eh but before that, i dont do this for anything. i share this, sebab i know, how bad it feels to have such a bad skin which hurt u physically (most of the time) and emotionally. i just want to share this with all the girls (and boys jugak) out there yg tengah cari product untuk masalah kulit like i do. so that u guys boleh try it out, mana tahu, dengan izin Allah, korang punya kulit pun boleh pulih, kan? :) seriously, my parents had spent thousands ringgit for nothing. walaupun ayah tak berapa mampu, tapi sebab kesian tengok kulit aku yg sangat terok (waktu sekolah paling teruk), ayah rela spent some money that he got from buat perabot for my supplement pencuci muka and all... but it ends up, to be biasa biasa je. ye, mmg makin usia bertambah, makin pimples problem gettin better naturally. but still, parut2 hitam, n jerawat tak pernah tak ada, n jerawat batu sebulan sekali mesti ada.




aku pernah guna cosmoderm. elok, tp sbb waktu tu ayah tak larat nak beli every month. aku stop. n the problems start again. penah pakai proactiv, tahi punya produk, penipu besar. er, ok mungkin tak seswai utk aku hahaha. emo lebih pulak. tia amelia, pakai for 5-6 months. masa pakai, ok. stop je, jadi teruk balik.then ade brand rejuvenate ke ape tah. apple la. bla3. tea tree. tak kena lgsung. oxy? horrible. paling teruk penah aku pakai. teruk sangat3. siapa yg ade mslh pimples, tolong jgn pakai oxy. kalau pakai, confirm kecewa. haha. klinik pulak, dh mcm2 klinik pegi, mcm biasa la, stop consume the ubat, it will start all over again, n worst part, makin teruk. but then,aku tak penah pegi pakar kulit sebab takut terlalu mahal. ayah tak mampu. n sebelum ni, aku pakai safi balqis. serious, kalau kulit korang mmg type yg dah semulajadi elok, please pakai je safi balqis cuz it really works for normal skin! not for me.




i start to have a pimples problem since i was at my 14. masa zaman sekolah. aku ingat lagi. at that moment,  aku lalu sebelah senior, and he said, "wey aku ade jual pencuci muka, nak x?". tak lupa jugak. "ko ni, pakai kertas pasir je baru elok. mana ade pencuci muka leh baikkan kulit ko ni". n org bg gelaran, "ala, budak muka menggerutu tu..". or "oja, kenapa teruk sangat muka... takde pakai ape2 produk ke?" or "muka jalan tar" or "bulan" n sooo much more. hehe. well tho. im a girl. masa teenage dulu, sumpah terasa gila khinzir bila orang cakap mcm2 n paling tak leh lupa bila senior menganjing2 kan. haha takleh blah. but bila umur makin meningkat, aku dah makin lali, n rasa no problem with segala kata cacian yg telah engkau berikan. ehem. haha. sbb dah biasa sangat. alah bisa tegal biasa. malas nak fikir. but, sometimes, it do made me sad. sometimes. but alhamdulillah, most of the time, i dont care at all. haha. i even make a joke about it!




never ending hugeeee pimples, scars, kelemumur yang sooo what ever, cracking n too over dry lips, kulit kaki yg jugak too dry and cracking here and there, ape lagi ape lagi. er, ckup la tu. n the product i use is, untuk muka, i use tabita skin care. which last for a bout 3 months a set. and it cost rm340 including postage. and i consume 500g vitamin c, which can be consume sebiji sehari yg akan bertahan selama sebulan which cost rm50 including postage. but i consume 2 pills per day cuz i own a very,very,very bad skin. but now, aku dah start makan sebiji sehari. jimat lah uols. sbb ptptn dah habis. haha. okay that part tak funny langsung.... but betul, mmg beli guna duit ptptn pun... ayah mana la larat nak tanggung smua oii. ape, tak sedar diri? ehhhh sukati la aku nak guna duit ptptn untuk ape. :p  using ptptn's like a baws i tell u. pastu broke, mula la pening kepala. padan muka sendiri.



but still, sekarang ni, i can't say that my skin is good, cuz its not. kawah2 akibat huge pimples masih ada, tu kalau pakai laser baru hilang kot. parut sejak 8 tahun lepas, kau gila boleh hilang dlm sekelip mata. n parut2 hitam degil pun is still there. cuma, it is less visible now. waaayyyyy better than it use to be alhamdulillah praise to the Almighty. again, for someone who never met me in person, u will likely said, "eh, takde ler elok mana pun kulit. poyo je cakap dah elok dah ape la bla3...". cuz u never saw the old me. kat bawah ill attach some pictures of me before, and after. 




ok dahla tu. too long post. i know i know my bad. nah tgk gamba before and after. jangan muntah dah









before. 1,2, no bedak. 3,4, bedak bertepek2, but sama je haha. ok whatever




after. with kryolan foundation




after a month. naked face. face. not me.




this one after 2 months tabita + vitamin c. pakai krim muka tabita sahaja.



so long. bye bye semua. thanx for reading n sorry for the oh-so-long post. assalamualaikum










5 comments:

  1. ;) nice one. il buy d product soon...(hw soon, idk!!). anyway, continue looking awesome kays..adios.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada duit nanti beli la okk.. thank you pretty :)

      Delete
  2. Hye there, im a guy.. To be honest Tabita is not suitable for me, different ppl hve diff skin type.. I pkai Tabita, yup jerawat hilang but clogged pores n muka jdi oily weyh.. Then bila kena panas matahari hbis muka jdi merah2 especially parut jerawat jdi mkin merah.. Pstuh i stop using Tabita n my face getting more worst, parut lekuk brtmbah2 sbb bila jerawat kempes n isi dia dh hilang then kulit i jdi lekuk sendiri.. 😭 muka jdi kusam,open pores, oily, redness, kulit muka jdi xtegang n mcm2 lgi.. Pstuh i decide jumpa doktor utk buat chemical peeling n mkn antibiotik, alhamdulillah 95% jerawat hilang.. Parut merah2 n gelap sgt2 obvious, even jerawat dh xde tu suma hasil drpd skincare yg i pkai dolu2 like Tabita, Dnars, NDZ, Simple, Aiken, then i penah mkn ubat pling kuat utk jerawat its accutane i just consume 10g daily.. I dh penah inject placenta kt muka smata2 nk hilangkn jerawat, penah cucuk gluta n vit c, consume vit c n e from pharmacy n mcm2 lgi even cleanser i sling brtukar ganti sbb xssuai dgn kulit.. Bila cuci muka pkai cleanser yg xssuai t muka jdi kering gilo2 n brkeropeng kt bhgian pipi tepi hidung n tepi mulut, pelembab pn dh mcm2 i pkai.. Lastly i decide buat chemical peeling n mkn antibiotik doktor je alhamdulillah 5x treatment jerawat i yg slama 7 taon brkmpong kt muka hilang.. White/blackhead pn dh kurang ssgt, pori mngecik n as usual hnya tnggal parut merah2 je.. Btw, kulit muka i dh xsekata dsbbkn dlu suka picit white/blackhead so kulit muka jdi bralun2 n ad parut lekuk.. Bos i smpai tegur tnya i pkai ap kt muka smpai bleh hilang 95% jerawat sbb since i start keja kt situ muka i xpenah surut dek jerawat smpaj xleh nk cukur janggut n jambang sbb jerawat batu brketul2 n sakit bila sentuh.. Then i tell her ap yg i dh buat n my bos pegi klinik tu buat treatment chemical peeling n it does wonder on her skin.. Also, i xpkai pape produk kt muka just bare face je sbb tkut jdi oily n clog my pores.. Since i xpkai pape kt muka, susah weyh jerawat batu nk hinggap, jerawat i jenis besar2 mcm duit 5sen tu skli dia mmbenjol mau sbulan bru nk surut.. Jerawat jenis xde nanah, bengkak bwah kulit muka.. Huhu.. N for the parut, i bru amalkn 4 hari sapu fresh lemon juice directly onto my face skin n biar dia kering sndri n jump for bed, on the next morning brulah i cuci muka sblom g keja.. I pkai Garnier Men Wasabi, so far ok ssuai dgn my skin.. Penah guna yg range Garnier AcnoFight tpi xssuai sbb ad menthol, i sgt2 la sensitif dgn menthol sbb nnti jerawat kluar weh.. Huhu.. Tngahaributa i akn cuci muka pkai air paip without cleanser sbb then lap kasi kering n done.. Mlm sblom tido i makesure akn cuci muka dlu n lap kasi kering pstuh tepek jus lemon segar n ofcoz i minum air lemon b4 bed.. Just squeeze ur lemon n put hot water n mixed with honey xkesah la madu pape pn i just pkai madu utk masak je.. Trust me, parut merah mkin kurang after i start this method, sapu n minum lemon juice.. However i xleh bla dgn kulit muka i nie jenis brlubang2 bhgian pipi sbelah hidung bwah mata tu sbb i korek whitehead n black mse i bbudak dlu.. Yelah mse tu i bodo xpk bab beauty bagai nie sbb bbudak mse tu bila korek n puas hati bila kluar nasi.. Haha.. Rse cm nk laser je muka nie pkai co2 tpi i mls nk kena cuti smpai smnggu utk recover blik skin.. Tpi cukurrrlah kulit dh xde jerawat yg obvious, parut lekuk pn lekuk lah jnji jerawat dh xketara.. For the red n dark scarring tu uols try guna lemon, seriously i bru try 4 hari n nmpk kesan.. Huhu.. Gudluck.. Eh lupa, i jantan sejati tau, bkn jenis lembut2 gemah gemalai tu.. Ssje je nk poyo2 tulis mcm mamat2 jambu.. Kikiki.. Salam..

    ReplyDelete
  3. Ves..brpe cost buat chemical peeling dan kt mne u buat ye..

    ReplyDelete